Ako si vyrobiť netradičné múky

Netradičnými múkami, dokážete obohatiť pečivo, omáčky a v podstate akékoľvek pokrmy. Na tieto výrobky natrafíte aj v obchodoch, avšak ich cena býva v porovnaní s obyčajnou múkou veľmi vysoká. Pritom si ich viete vyrobiť i doma a za omnoho menej peňazí.
 
semena

Základná výbava
 
Na výrobu domácej múky potrebujete iba jednu základnú vec, a to kvalitný mlynček. Postačí vám aj menší, ktorý je prednostne určený na kávu. Pomôže vám ale i klasický kuchynský robot. V týchto prístrojoch, budete dané suroviny premieňať na múku.
 
Z čoho všetkého vieme vyrobiť múku
 
Múku vyrobíte zo všetkých obilnín. Okrem tých klasických, môžete vyskúšať napríklad quinou. Jedná sa síce o takzvanú pseudoobilninu, ale múka z nej je veľmi podobná tej klasickej.
 
Hrach, fazuľa, šošovica, sója, či akékoľvek menej tradičné strukoviny, sú na výrobu múky ideálne. Vložte menšie množstvo so mlynčeka a rozomeľte. Hodia sa do pokrmov pre celiatikov, ale i tých zdravých. Napríklad múka z hrachu, má krásnu zelenú farbu. Ak z nej napečiete rožky, alebo chlieb, bude vyzerať veľmi zaujímavo.
 
Vhodné sú akékoľvek semená. Ľanové, sezamové, CHIA, horčičné, alebo pokojne i slnečnicové. Obzvlášť chutná a atraktívne vyzerajúca je tekvicová múka. Vyrobíte si ju pomletím olúpaných tekvicových semien. Ak použijete tie z vlastnej úrody, musia najprv poriadne preschnúť.

mouka
 
Kukuričná múka nie je na pultoch ničím zvláštnym, avšak aj jej cena je vyššia. Vyrobíte si ju pomletím kukuričných semien. Ak obľubujete ázijskú kuchyňu, určite sa vám zíde ryžová múka. Tá je totiž základnou surovinou pri výrobe sklenených rezancov. Postup ich výroby je rovnaký, ako pri našich cestovinách. Namiesto obyčajnej múky však použijete tú ryžovú. Pre lepší efekt môžete použiť aj múku z mungo fazuliek.
 
Hladká, polohrubá, alebo hrubá
 
Ak chcete konkrétny typ múky, nie je v tom žiadna veda. Konkrétnu hrúbku dosiahnete dlhším, alebo kratším mletím surovín.