Služby

Sme to čo jeme?

V dnešnej dobe sme priam zaplavení rôznymi cudzími slovnými spojeniami, často prebratými z angličtiny ktoré označujú rôzne úpravy spracovania potravy alebo jej zložiek a taktiež kozmetiky. Pripravili sme preto súhrn najčastejšie sa vyskytujúcich slov s ich vysvetlením aby sa i vám ľahšie orientovalo na trhu plnom produktov a vybrali si ten vhodný pre vás.
Začneme pojmom vegetarián. Samozrejme ten je v dnešnej dobe známy už asi každému, pričom títo konzumenti nejedia mäso ani jeho iné podoby ako je salám, šunka, klobása alebo iné mäsiarske výrobky. Niektorí konzumujú ryby, tí striktnejší ani tie.

klobása

Ďalšou podobou vegetariánstva je vegánstvo. Za vegána možno považovať človeka, ktorý neprijíma žiadne živočíšne produkty, teda ani mlieko, vajíčka, maslo či tvaroh o mäse a jeho výrobkoch samozrejme nehovoriac. Prijímajú rôzne náhrady napríklad sóju, teraz médiá napríklad zaplavila reklama na vegánsku klobásu.

Ak sa pozrieme na anglické slovo raw znamená suroví. Ide o prijímania len surových potravín ako je ovocie alebo zelenina, dokonca sa dajú spraviť i raw torty ktoré držia pokope najmä vďaka ďatlovej paste ktorá je pripravená lisovaním čerstvých ďatlí.

mísa

Ak sa zaujímate o kozmetiku a nie je vám ľahostajné či obsahuje rôzne syntetické prísady, potom by ste mali sledovať či je vegánska a teda či neobsahuje živočíšne zložky a teda je pripravená len z rastlinných surovín, ďalej či je bio a teda spĺňa certifikát ekologickej výroby ktorý je menej zaťažujúci pre životné prostredie ako veľké priemyselné výroby a či je značka alebo výrobok cruelty free. To znamená že nebol testovaný na zvieratách. Prírodné značky zvyknú byť netestované na zvieratkách, nakoľko ide o prírodné zložky neobsahujúce chemikálie v podstate to ani nepotrebujú.
Veríme že sme vám pomohli pochopiť aspoň základné frázy ktoré k nám prišli zo západu a nájdete to čo je pre vás vhodné či už v potravinách alebo v kozmetických prípravkoch.

Mohlo by se vám také líbit...