Kombucha- zdravá či škodlivá?

Kombucha, alebo kombuča je vo svojej domovine, teda považovaná za neskutočne liečivú potravinu. Pripisujú sa jej až magické vlastnosti. Je cenená najmä kvôli svojim omladzujúcim účinkom a taktiež ochrane organizmu pred kvasinkovými infekciami. Ide o rôsolovitú hmotu pripravovanú z rôznych druhov čaju. Ten je nakladaný spolu so špeciálnymi kvasinkami, riasami, baktériami a cukrom. Táto zmes následne prechádza kvasením. Výsledný produkt sa aj preto nazýva čajová huba.

nápoj
 
Čo presne spôsobuje zázračné účinky tohto pokrmu, nie je presne známe. Je však považovaný za jedno z tajomstiev dlhovekosti ľudí, žijúcich na ázijskom kontinente. Nájdu sa ale i jeho odporcovia. Názor si preto musíte urobiť najskôr sami.
 
Kvasinky a baktérie počas kvasenia spotrebujú takmer všetok cukor, ktorý sa do neho pridáva. Pri tomto procese, uvoľňujú do roztoku množstvo prospešných látok:
 
– vitamíny B1, B2, B6, B12, D, K, C, E
– kyselina šťaveľová
– kyselina mliečna
– kyselina octová
– železo, draslík, vápnik, zinok  meď, horčík. Mangán, sodík
– zdraviu prospešné kvasinky- ich obsah je neskutočne vysoký, prekoná akékoľvek probiotiká, či iné podobné liečivá.
 
Kombuchu môžeme používa ako prevenciu, ale aj pri už existujúcich zdravotných problémoch. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je až 150 mililitrov, trikrát denne. Ako preventívne opatrenie, 200 mililitrov ráno nalačno. Ľudia, ktorí trpia chronickými ochoreniami a taktiež tehotné ženy, by sa mali vždy najprv poradiť s lekárom.

listy
 
Odporcovia tohto prírodného lieku opisujú najmä zdravotné komplikácie v prvých dňoch, po začatí je užívania.Ide najmä o črevné a žalúdočné problémy, pálenie záhy, bolesti hlavy, alebo celková nevoľnosť. Kombucha okrem iného, organizmus výrazne detoxikuje. Tieto prejavy sa pripisujú práve čisteniu organizmu. Je dobré ak sa poradíte so svojim lekárom, avšak v súčasnosti nepoznáme žiadne oficiálne štúdie o priaznivých, či naopak negatívnych účinkoch čajovej huby. Na začiatok radšej konzumujte nižšie dávky, ako sme spomenuli vyššie.